Friday, October 30, 2009

OF "COQS" AND COOKS...


A inceput sa-mi placa povestea asta cu analogiile, cu gasitul trasaturilor in detalii. Azi am mai gasit una: Barbatii, sexul si gatitul. Mereu am crezut ca sunt destul de "profi" la gatit, - eu fiind fiica lu' mama (best cook in the world,respectiv nepoata lu' buni unguroaica..., and all that jazz..-, deci imi permit sa ma bag in seama cu tupeu pe tema asta.
Stiu ca se zice ca barbatii sunt the best chefs in the world...Eu vin si zic ca barbatii sunt la fel de... "barbati" pe cat sunt de grozavi/atenti la gatit ( De data asta dau stelute,..stiti voi,... ca la hoteluri- una e din oficiu....):
1.Tipul "The perfect Chef" ** (1 * pentru juma' de preludiu)
Cei care isi pregatesc ustensilele super meticulos, le spala si le sterg de o suta de ori,isi spala "legumele" ca niste obsedati, isi lustruiesc "suprafata de lucru" de parca urmeaza sa performeze un bypass pe cord deschis -plus ca le place foarte mult sa lucreze ,preferabil, singuri - care isi potrivesc cuptorul la FIX 175,3 gr C,care aseaza totul perfect in farfurie si folosesc chestii gen pensete si betisoare speciale,...e..., dupa mine, tipii de genul asta, presupunand din start ca n-au nimic de a face cu comunitatea vesela, sunt fie atat de obsedati de preludiu, incat pe cand ajung la momentul..."degustarii", sunt atat de epuizati din cauza pregatirilor incat li se pare absolut imposibil sa comita o asemenea blasfemie (sa-si devoreze propria creatie)...OH C'MOOOOOON!
2. The "Sous-Chef" **( 1* pentru entuziamul de la inceput)
Executa perfect toate atributiile secundare...nu e prea implicat, nici prea "rupt" de activitati... e undeva la mijloc. Cand "gateste" ...hm, porneste cu mult entuziasm, dar pe la mijloc, cand ar trebui sa serveasca "the main course", isi aduce aminte ca a uitat "sosul"...Traducere libera...te lasa cu buza umflata, cand ti-e lumea (pofta) mai draga....NOT FUNNY!!!! (for the record)

3.The "Fast Food" Cook ***

Specie aparte...Ii place sa faca totul rapid, intens, la temperaturi cat se poate de ridicate, in asa fel incat exteriorul sa ramana crocant,ferm, in timp ce interiorul se coace incet, (patruns de arome ) si fraged. Baiul e cu tipul asta, ca nu e foarte bun la sanatate...Fast-Food-ul..in genere.A da! Masculul face sex repede, intens, arzator,pasional. It applies to EVERYTHING he EATS....
4. The Sandwich Guy *
Asta, contrar asteptarilor unora mai perversi dintre voi, e tipul care vine in fuga, ud fleasca si crede ca daca pune un cutit de unt pe o felie de pita, un carnat si niste oua, toata lumea e satisfacuta....PFFFF:NOOOOOT! Sigur, E rapid, convenabil, practic si ieftin, dar pana la urma nimeni nu se bucura cu adevarat!!??
5. The Caterer****

Un tip interesant...Pregateste totul dinainte,unde trebuie pus, introdus, asezat,impinis,impanat, marinat, mutat,..in fine , e atent la fiecare detaliu; are o lista mentala, stie exact cam ce vrea si unde vrea sa o faca (adica sa isi expuna "produsele"). E organizat, perfect igienic, curat, flawless. Problema lui e ca lucreaza de regula contra-timp, deci e always on a strict scheduale: APCL: Arrive.Provide. Come.Leave. El oricum e util doar la ocazii speciale :), deci nu e un defect per-say
6. The traditional Cook *****
Tipul asta e asa..un amalgam de...mirodenii: salty, sweet, spicy si flavoured...normal, in functie de ocazie. Daca e musai, poate fi si classy, dar nu se da la o parte nici cand e vorba sa se "murdareasca" putin. Uneori, e "the chef ", alteori e "Fast Food Cook"...Uneori..."the Caterer" dar are momentele lui fabuloase: Se apuca de gatit serios destul de rar...dar si cand o face, da focul la mic, e atent la detalii, taie zarzavatul nici ca un Chef, dar nici ca un "Sandwich-guy"- e undeva intre: la inceput, lucreaza cu foc mediu, pana cand "materia prima" ajunge aproape de punctul de fierbere; atunci da "focul" putin mai incet, doar pentru ca in final sa ridice temperatura putin cate putin, pana la maxim, doar ca sa se asigure ca toate pregatirile sa se finalizeze intr-un "clocot final exploziv" (care...pana la urma da in final savoarea si gustul oricarui ..."preparat")

Concluzie: Fetelor...nu uitati, indiferent cine gateste, mancarea ingrasa!

4 comments:

  1. Foarte interesante analogiile facute de tine... inca un pic si poti concura cu Carry Bradshow :)... Ce mai trebuie luat in considerare in aceste analogii este ca bucatarbul oricat de bun ar fi el nu poate gati mancarea daca nu are ingrediente de calitate :)

    ReplyDelete
  2. funk...ai dreptate...uite asta e o remarca de finete, pe care o poate face doar un bucatar..noi femeile nu suntem niciodata pretentioase la mancare.:)

    ReplyDelete
  3. yep.... dar nu cred ca vorbea nici unu dintre noi de fapt de mancare... :)

    ReplyDelete
  4. Funk...si asta urma afirmatie a ta...va da nastere unui blog nou :) despre cum "Coca face pita" :)

    ReplyDelete